Nike Metcon 4 – CrossFit schoenen van Nike

Inleiding

De Nike Metcon 4 zijn CrossFit schoenen van Nike, en volgen de de populaire Metcon 3 op. Deze schoenen zijn beschikbaar sinds januari 2018, precies een jaar na de release van de Metcon 3. Net als de alle eerdere uitvoeringen van de Metcon’s, zijn dit platte lifting schoenen, die daarnaast flexibel genoeg zijn voor dynamische oefeningen. Deze schoenen zijn beschikbaar in 6 verschillende kleuren, en op Nike.com/nl ook volledig te personaliseren.Nike Metcon 4 kopen

Gebruik

Ook deze Nike Metcon’s zijn allround trainingsschoenen voor in de sportschool, en erg geschikt voor CrossFit. Deze schoenen zijn stevig en stabiel, maar nog steeds flexibel en comfortabel. Door de dunne zool met goede grip is de schoen optimaal voor krachtoefeningen zoals de deadlifts, en dynamische oefeningen zoals box jumps. Omdat deze schoen geen echte hakverhoging heeft (0,4 cm verhoging tussen hak en teen), en door de flexibiliteit toch iets inlevert op stabiliteit, zijn er wel betere opties voor gewichthefoefeningen. Wil je bij het merk Nike blijven, dan zijn de Nike Romaleos 3 de beste optie.

Specificaties

Algehele bouw schoen

De bovenkant van de schoen is uitgevoerd in dun synthetisch mesh, met op sommige plaatsen een extra synthetische bovenlaag voor stevigheid. Het verschil met de Metcon 3 is dat dit materiaal zachter nu zachter is uitgevoerd, waardoor de schoen nog flexibeler en comfortabeler is. Ook zorgt dit dunne mesh materiaal ervoor dat de schoenen goed kunnen ademen.

In de meeste andere opzichten is deze schoen erg gelijk aan de Metcon 3. Aan de zijkant van de schoen zit er op de mesh een laag synthetisch leer ter versteviging, en aan beide kanten het Nike logo, de ‘Swoosh’. Ook wordt er nog steeds gebruik gemaakt van ‘Nike Flywire‘; stevige draden draden die door de synthetische bovenlaag van de schoen lopen. De veters lopen door de lus van deze draden. Wanneer je de schoenen stevig vaststrikt zit hierdoor de hele schoen strak om de voet: niet alleen het gedeelte waar de veters zelf zitten. Meer informatie over Nike Flywire zie je in deze video.

De lip van de Metcon 4 is lichtelijk veranderd; deze is beter gevoerd, waardoor dit comfortabeler is bij gebruik. Nog steeds is de lip grotendeels uitgevoerd in synthetish leer met ventilatiegaten, gecombineerd met mesh. Ook zit er aan de bovenkant van de lip een lus, waar je de veters doorheen kunt laten lopen. Hierdoor  blijft de lip goed op zijn plaats bij het trainen.

De Metcon 4 heeft nog steeds aan beide kanten een grippatroon, dat omhoog loopt vanuit de zool. Dit rubberen patroon zorgt ervoor dat je meer grip hebt bij het doen van ‘Rope climbs’; een oefening die voorkomt in een aantal CrossFit WOD’s.

Om te zorgen voor stabiliteit wordt er bij veel lifting schoenen gebruik gemaakt van een TPU (hard plastic) heel cup. Ook bij de Metcon 4 is deze weer aanwezig. Rond de hiel zit er aan de buitenzijde van de schoen een verstevigende laag TPU. Net als bij de vorige Metcon’s wordt deze onderbroken aan de achterkant van de schoen.

Ook zit er bij de Metcon 4 nog steeds een zogenaamde ‘heel clip’ bij de achterkant van de zool. Dit is een rand glad plastic, en speciaal ontworpen voor de de oefening Handstand Push-up; een push-up waarbij je, met de hielen tegen de muur, jezelf opdrukt. De heel clip van glad plastic maakt bij deze oefening contact met de muur, en zorgt voor minder weerstand dan een rubberen zool.

Deze schoen gebruikt platte veters, die iets dikker zijn uitgevoerd dan bij de Metcon 3. Platte veters hebben een klein voordeel op ronde veters; ze raken minder snel los. Vooral bij intensieve CrossFit WOD’s is het losraken van veters mogelijk, en wil je dit juist voorkomen omdat alles om tijd draait.

De binnenzool van de Metcon 4 is hetzelfde gebleven. Dit is een stevige, nauwelijks samendrukbare binnenzool. Dit is gewenst, omdat dit voorkomt dat er kracht verloren gaat door demping.

De zool van de Metcon 4 is gelijk gebleven. Deze rubberen buitenzool heeft hetzelfde driehoekige grippatroon als de vorige Metcon’s. Door dit grippatroon je stevig staat bij het uitvoeren van je lifts. In het midden is de zool hard en weinig flexibel, voor de optimale krachtoverdracht bij zware lifts. Aan de voorzijde is deze flexibeler uitgevoerd, waardoor de schoen ook geschikt is voor dynamische oefeningen, zoals boxjumps. De zool heeft een nieuw grippatroon, dat eruitziet als driehoekige draden die door elkaar zijn gevowen. Op het grippatroon na is de zool vlak, wat optimaal is voor de hoeveelheid grip op het gewichthefplatform.

Kleur en Design

Qua design is er weinig veranderd met de Metcon 2. Het grootste verschil is het het driehoekpatroon van synthetisch materiaal op de bovenzijde van de schoen. De Metcon 4 is te bestellen in 6 verschillende kleuruitvoeringen voor heren, en in 5 verschillende kleuruitvoeringen voor dames. Ook kun je qua kleur je eigen Metcons samenstellen, met het NikeID systeem.

Pasvorm

De Nike Metcon 5 valt qua lengtemaat én breedtemaat true size. Dit houdt in dat dezelfde maat kan kiezen die je altijd gebruikt bij je sportschoenen; je hoeft niet opzettelijk een maat groter of kleiner te bestellen. Om zeker te zijn van de juiste maat, kun je ook gebruik maken van deze maattabel van Nike. Meet je voet op, en vergelijk het resultaat met de tabel om zo de juiste maat te vinden.

Conclusie

De Nike Metcon 4 is een zeer goede schoen voor veel krachtoefeningen waar geen hakverhoging bij gewenst is, zoals de deadlift. Omdat deze schoenen flexibel zijn uitgevoerd zijn ze ook perfect voor veel CrossFit WOD’s waar een combinatie aan krachtoefeningen en dynamische oefeningen aan bod komen. Deze schoenen hebben een goede balans tussen stevigheid en flexbiliteit. Wil je echter voornamelijk gewichthefoefeningen of squats uitvoeren, dan kun je beter kiezen voor stabielere schoenen die ook een hakverhoging hebben. Een goede optie van het merk Nike is de Nike Romaleos.

Metcon 4 Nike CrossFit schoenen kopen

De Nike Metcon 4 is online te bestellen. De beste optie is de officiële website van Nike. De huidige prijs is op dit moment €130. Verzending is gratis als je besteld via Nike.com . De schoenen zijn tot wel 60 dagen na levering gratis te retourneren.

Ook is het op Nike.com mogelijk de schoen qua kleur volledig te personaliseren, met het zogenaamde ‘Nike iD‘. Je betaalt dan wel wat meer; de huidige prijs voor gepersonaliseerde Metcon 4’s is op dit moment €150.

€130,00Nike.com/nl

Vragen of opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over dit product? Stel ze onderaan deze pagina bij ‘Geef een reactie!

 

Specificaties

  • Uitgebracht in: 2018
  • Beschikbare kleuren: 6+ verschillende kleuren
  • Hoogte hak: 0,4 cm
  • Optimaal voor: CrossFit
  • Pasvorm (lengte): True size
  • Pasvorm (wijdte): Normaal
  • Prijs: €130,00

€130,00Nike.com/nl

Gallerij

Plaats een reactie

Send this to a friend