Nike Metcon 3 CrossFit schoenen

Niet meer als nieuw beschikbaar. Bekijk de nieuwste versie: de Nike Metcon 8!

Inleiding

De Nike Metcon 3 zijn CrossFit schoenen van Nike. Deze schoenen zijn beschikbaar sinds januari 2017, en volgen de populaire Metcon 2 op. Net als de twee voorgaande Metcon’s, zijn dit platte lifting schoenen, die flexibel genoeg zijn voor dynamische oefeningen. Deze schoenen zijn beschikbaar in 8 verschillende kleuren, en op Nike.com/nl ook volledig te personaliseren.

 

Gebruik

De Nike Metcon’s zijn allround schoenen voor in de sportschool, en erg geschikt voor CrossFit. Deze schoen is stevig en stabiel, maar nog steeds flexibel. Daarnaast heeft deze schoen een relatief dunne zool, een een goede grip. Daarmee is deze schoen optimaal voor krachtoefeningen zoals de deadlifts, en dynamische oefeningen zoals box jumps. Omdat de schoen geen echte hakverhoging heeft (slechts 0,4cm hoogteverschil tussen hak en teen), en toch minder stabiel is dan echte gewichthefschoenen, zijn er echter betere opties voor gewichthefoefeningen. Een echte gewichthefschoen van Nike is de Nike Romaleos.

Specificaties

Algehele bouw schoen

De bovenkant van de schoen is voornamelijk uitgevoerd in dun synthetisch mesh. Dit maakt de schoen lichtgewicht en flexibel, en zorgt ervoor dat de schoenen goed kunnen ademen.

Aan de zijkant van de schoen zit er op de mesh een laag synthetisch leer, met aan beide kanten het Nike logo, de ‘Swoosh’. Nike maakt ook bij deze schoen weer gebruik van het zogenaamde ‘Nike Flywire‘. Flywire zijn stevige draden die in de stof van de schoen vastzitten, en een lus vormen waar je de veters doorheen kunt strikken. Dit systeem zorgt ervoor dat de schoenen stevig zijn en zich goed naar de voet vormen bij het vaststrikken van de veters. Meer informatie over dit systeem zie je in deze video.

De lip van de Metcon 3 is niet veranderd ten opzichte van de Metcon 2. Deze is uitgevoerd in een combinatie van synthetish leer met ventilatiegaten, en mesh. Daarnaast zit er in de lip van deze schoen een lus, waar de veters doorheen kunnen lopen. Dit zorgt ervoor dat de lip tijdens het trainen goed op z’n plaats blijft.

Net als de meeste schoenen die gericht zijn op CrossFit, heeft de Metcon 3 een grippatroon aan de binnen, én buitenkant van de schoen. Dit grippatroon zorgt ervoor dat je meer grip hebt op het touw bij het doen van rope climbs; een oefening die in een aantal CrossFit WOD’s voorkomt. Het grippatroon dat hiervoor wordt gebuikt, loopt door vanaf de zool van deze schoen.

Een verandering in het ontwerp van de Metcon’s, is de TPU heel cup. Dit is een stuk hard plastic bij de hiel van de schoen, dat zorgt voor meer zijwaartste stabiliteit bij het doen van zware lifts. Bij de Nike Metcon 2 zat deze volledig om de hiel heen. Bij de Metcon 3 zijn deze groter uitgevoerd, maar worden ze onderbroken aan de achterkant van de schoen.

Aan de achterkant van de zool zit een zogenaamde ‘heel clip’; een uitvinding die voor het eerst werd toegepast bij de Metcon 2. Dit is speciaal ontworpen voor de oefening Handstand Push-up; een push-up waarbij je, met de hielen tegen de muur, jezelf opdrukt. De heel clip is een plastic rand die in deze houding contact maakt met de muur, en voor minder weerstand zorgt dan de zool. Verschil met de Metcon 2, is dat de heel clip bij de Metcon 3 geen andere kleur heeft dan de rest van de schoen, en minder opvalt in het ontwerp.

De Metcon 3 gebruikt relatief dunne platte veters. Het voordeel van platte veters is dat deze minder snel losraken dan ronde veters. Omdat je natuurlijk je WOD niet wil onderbreken om je veters te strikken, is dit een voordeel. Wel geven een aantal gebruikers al aan dat dit niet de stevigste veters zijn, en ze kunnen breken bij te hard strikken of intensief gebruik.

De binnenzool van de Metcon 3 is exact dezelfde als die van de Metcon 2: een stevige, nauwelijks samendrukbare binnenzool. Dit is gunstig, omdat er zo geen kracht verloren gaat door demping.

De rubberen buitenzool is in het midden stevig uitgevoerd voor goede krachtoverdracht bij zware lifts, en aan de voorkant is minder stevig, maar flexibeler, uitgevoerd om dynamische oefeningen zoals boxjumps mogelijk te maken. De zool heeft een nieuw grippatroon, dat eruitziet als driehoekige draden die door elkaar zijn gewoven. Op het grippatroon na is de zool vlak, wat optimaal is voor de hoeveelheid grip op het gewichthefplatform.

Kleur en Design

Qua design is er weinig veranderd met de Metcon 2. Het grootste verschil is het grippatroon op de zool. De schoen is op dit moment in 8 verschillende kleuren te bestellen; 5 kleurcombinaties voor de herenuitvoering, en 3 voor de damesuitvoering. Daarnaast zijn de Metcon’s qua kleur volledig te personaliseren, met het NikeID systeem.

Pasvorm

De Nike Metcon 3 valt qua lengtemaat én breedtemaat true size. Dit houdt in dat je zeer waarschijnlijk dezelfde maat hebt bij de Metcon 3’s als bij je andere sportschoenen. Om zeker te zijn van de juiste maat, kun je ook gebruik maken van deze maattabel van Nike. Om de juiste maat te vinden, meet je je voet op, en vergelijk je het resulaat met de tabel.

Conclusie

De Nike Metcon 3 is een goede schoen voor CrossFit WOD’s met een combinatie aan krachtoefeningen en dynamische oefeningen. Bij deze schoenen is er een goede balans tussen stevigheid en flexbiliteit. Voor gewichthefoefeningen kun je echter beter kiezen voor stabielere schoenen die ook een hakverhoging hebben. Een goede optie van het merk Nike is de Nike Romaleos.

Metcon 3 Nike CrossFit schoenen kopen

De Nike Metcon 3 is online te bestellen. De beste optie is de officiële website van Nike. De huidige prijs is op dit moment €130. Verzending op Nike.com is bij deze schoenen gratis. Ook kun je de schoenen tot 60 dagen na levering gratis retourneren.

Ook is het op Nike.com mogelijk de schoen qua kleur volledig te personaliseren, met het zogenaamde ‘Nike iD’. Je betaalt dan wel wat meer; de huidige prijs voor gepersonaliseerde Metcon 3’s is op dit moment €165.

Bestellen op Nike.com/nl (€130)

Vragen of opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over dit product? Stel ze onderaan deze pagina bij ‘Geef een reactie!

 

Specificaties

  • Uitgebracht in: 2017
  • Beschikbare kleuren: 8+ verschillende kleuren
  • Hoogte hak: 0,4 cm
  • Optimaal voor: CrossFit
  • Pasvorm (lengte): True size
  • Pasvorm (wijdte): Normaal
  • Prijs: €130,00

Bestellen op Nike.com/nl (€130)

Gallerij

Plaats een reactie

Send this to a friend