Nike Metcon 8: Nike CrossFit / crosstraining schoenen

De Nike Metcon 8 zijn CrossFit schoenen van Nike, en volgen sinds augustus 2022 de populaire Metcon 7 op. Net als zijn voorganger, zijn de Metcon 8 nagenoeg platte lifting schoenen, die daarnaast flexibel genoeg zijn voor gebruik bij dynamische oefeningen. Deze schoenen zijn in Nederland verkrijgbaar in 9 verschillende kleuruitvoeringen.

Op deze pagina vind je alles dat je moet weten over de Nike Metcon 8. Zo lees je waar deze schoenen geschikt voor zijn, gedetailleerde informatie over alle eigenschappen, informatie over de pasvorm, reviews en reviewscores van deze schoenen, en kun je de beschikbaarheid en prijs van deze schoenen vergelijken bij meerdere webshops.

Gebruikstoepassing

Net als alle eerdere Metcon schoenen van Nike, zijn dit allround trainingsschoenen voor in de sportschool. Zo zijn deze schoenen stevig en stabiel, en hebben ze een goede grip. Met de dunne zool zijn ze daarom goed geschikt voor deadlifts en veel andere statische krachtoefeningen.

Door de flexibiliteit van deze schoenen zijn ze daarnaast ook prima geschikt voor dynamische oefeningen zoals burpees en box jumps. Ook kun je prima een stuk sprinten of joggen op deze schoenen, en zijn ze prima te gebruiken bij HIIT training. Ga je echter voor langere afstanden, dan is een echte hardloopschoen met meer demping betere optie.

Met slechts 4 mm hakverhoging van deze schoen, is dit niet de beste optie voor gewichtheffen en squats. Door de flexibiliteit van de schoen levert deze ook iets in op stabiliteit. Zoek je een goede schoen voor gewichtheffen en squats, dan is een echte gewichthefschoen zoals de Nike Romaleos 4 een betere optie.

Nike Metcon 8 specificaties

De belangrijkste eigenschappen van deze schoen in het kort:

Merk: Nike
Serie: Metcon
Uitgebracht in: Aug 2022
Hoogte hak: 0,4 cm
Gewicht: 352 gram
Optimaal voor: CrossFit
Pasvorm (lengte): True size
Pasvorm (wijdte): Normaal
Beschikbare kleuren: 9 kleuropties
Releaseprijs: €180

Huidige prijs:

Hieronder meer gedetailleerde informatie over alle eigenschappen van deze schoenen.

Algehele bouw schoen

Het grootste gedeelte van de schoen is uitgevoerd in dun synthetisch mesh, dat op een aantal plaatsen wordt verstevigd meteen extra bovenlaag. Door deze materiaalkeuze is de schoen luchtdoorlatend, en blijven je voeten relatief koel bij het trainen.

De Metcon 8 heeft platte veters, en aan elke kant 5 verstevigde vetergaten. Zo kun je de veters goed strak aanspannen, zonder de schoen te beschadigen. Een voordeel van platte veters is dat deze minder snel losraken bij intensief gebruik. Ook is er een band aanwezig, waar ‘lock laces’ op staat, waarmee je de veters vast kunt zetten aan de lip van de schoen.

Zo ben je er van verzekerd dat je veters niet losraken tijdens het trainen. Vooral bij CrossFit WOD’s, waar het gaat om het zo snel mogelijk uitvoeren van een reeks oefeningen binnen een bepaalde tijd, wil je zeker niet dat je veters losraken. Het zou zonde zijn als je tijdens een WOD tijd verbruikt om je veters te strikken.

Een andere speciale eigenschap van deze schoen is het rubberen grippatroon aan de binnenzijde. Deze zorgt voor extra grip op het touw bij touwklimmen ofwel ‘rope climbs’; een populaire oefening bij CrossFit en crosstraining.

Om juist te zorgen voor stabiliteit bij krachtoefeningen, bevat de schoen een ‘heel cup’ van TPU, een hard plastic. Dit onsamendrukbare materiaal zorgt voor een goede krachtoverdracht.

De heel cup steekt ietwat uit aan de achterkant van de schoen. Dat zorgt ervoor dat de achterzijde van de schoen een gladde rand plastic heeft. Dat is speciaal zo ontworpen voor bij  de oefening Handstand Push-up; een push-up waarbij je, met de hielen tegen de muur, jezelf opdrukt. Door het gladde plastic, in plaats van een rubberen zool, geeft de schoen minder weerstand tegen de muur.

De Metcon 8 heeft een relatief harde binnenzool. Dat heeft als voordeel dat er geen kracht verloren gaat door de demping. Ook de buitenzool is relatief hard en plat, en zorgt voor veel grip op het gewichthefplatform.

De meeste demping van de schoen zit onder de voorvoet. De materiaal dat aan de voorkant van de schoen is toegepast is het ‘Nike React’ foam. Deze dempende middenzool zorgt er voornamelijk voor dat de schoen comfortabel is bij korte sprints, waarbij je op je voorvoet loopt.

Bij de hak heeft de schoen minder demping. De stevige middenzool van de schoen noemt Nike de ‘Hyperlift’. Dat de schoen rond de hak minder demping bevat is juist gunstig bij krachtoefeningen, waarbij de meeste druk op de hak van je voet ligt.

Kleur en Design

Wat betreft design zijn er een aantal kleine verschillen met de Metcon 7. Het patroon van de bovenzijde van de schoen is veranderd, en er staat bij de Metcon 8 nu ook ‘Metcon’ aan de binnenkant van de schoen. Veel andere designelementen zijn hetzelfde gebleven.

Wel is er nu keuze uit volledig nieuwe kleuruitvoeringen. Er zijn in Nederland op dit moment 9 verschillende kleuren beschikbaar. In de afbeelding hieronder kun je alle kleuruitvoeringen bekijken.

Zit het perfecte ontwerp er voor jou niet tussen? Dan kun je op Nike.com ook nog een volledig eigen ontwerp samenstellen! Je kunt hierbij voor elk onderdeel van de schoen je eigen kleur kiezen. Een gepersonaliseerde uitvoering van de Nike Metcon 8 kost €20 meer dan de standaard kleuruitvoeringen.

Wil je ook een Nike Metcon 8 in jouw eigen design? Maak dan je eigen Metcon 8 ontwerp hier!

Pasvorm

De Nike Metcon 8 valt qua lengtemaat én breedtemaat true size. Dit houdt in dat dezelfde maat kan kiezen die je altijd gebruikt bij je sportschoenen; je hoeft niet opzettelijk een maat groter of kleiner te bestellen. Om zeker te zijn van de juiste maat, kun je ook gebruik maken van deze maattabel van Nike. Meet je voet op, en vergelijk het resultaat met de tabel om zo de juiste maat te vinden.

Nike Metcon 8 Reviews

Hieronder een samenvatting van de reviews van de Nike Metcon 8.

  • Op Nike.com krijgt deze schoen een gemiddelde reviewscore van 4.3/5, en zijn klanten erg positief over zowel het comfort als de stabiliteit van de schoenen.
  • In deze reviewvideo wordt de zowel de stabiliteit van de hak van de schoen als het comfort van het ‘Nike React’ foam genoemd als voordelen. Ook wordt het algehele comfort als voordeel genoemd, en aangegeven dat deze schoen comfortabel genoeg is voor alledaags gebruik. Hoewel de schoenen een normale breedte hebben, wordt er wel aangegeven dat de Reebok Nano schoenen een betere keuze zijn als je brede voeten hebt.

Kortom is de beoordeling van deze schoenen erg gunstig.

Conclusie

De Nike Metcon 8 is een erg goede allround trainingsschoen, met een aantal extra handigheden voor bepaalde oefeningen die veel voorkomen bij CrossFit WOD’s.

Deze schoenen hebben een goede balans tussen stevigheid en flexibiliteit. Vanwege de stabiliteit is deze schoen prima geschikt voor krachtoefeningen waar geen hakverhoging bij gewenst is, zoals de deadlift. Door de flexibiliteit van deze schoen is deze daarnaast ook prima geschikt voor dynamische oefeningen zoals box jumps, burpees, en korte sprints.

Wil je echter voornamelijk gewichthefoefeningen of squats uitvoeren, dan kun je beter kiezen voor stabielere schoenen die ook een hakverhoging hebben. Een goede optie van het merk Nike zijn de Nike Romaleos 4.

Nike Metcon 8 kopen: huidige prijzen

Vergelijk hieronder het aanbod en prijzen van deze schoenen. Deze worden automatisch bijgehouden en geüpdatet.

Nike Metcon 8 herenNike Metcon 8 dames

Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen?

Vragen of opmerkingen over de Nike Metcon 8? Stel je vraag door hieronder een reactie achter te laten. Eigen ervaring met deze schoenen die je wil delen? Laat dan hieronder je eigen review achter!

Plaats een reactie