Beste powerlift schoenen? Zo kies je de beste schoenen!

Op zoek naar de beste schoenen voor powerlifting? Powerlifting bestaat uit de squat, bankdrukken, en de deadlift. In dit artikel lees je ons advies voor de beste schoenen voor deze oefeningen, en waarom dit de beste keuzes zijn.

Wij houden al sinds 2014 gedetailleerde informatie bij over alle gewichthefschoenen die verkrijgbaar zijn in Nederland, dus kunnen je goed adviseren. Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag, of zoek je gericht advies? Laat het weten dan weten in een reactie!

Welke schoen voor welke powerlift, en waarom?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er niet één schoen de beste keuze is voor alle drie de powerlifts. Hieronder kort een uitleg wat gunstige eigenschappen zijn bij elke lift.

Squat

Bij de squat is een schoen met verhoogde hak gunstig. Dat zorgt er namelijk voor dat je je knieën verder naar voren kunt bewegen. Dat stelt je in staat om dieper te squatten, met een rechtere rug.

Zo kost het uitvoeren van de squat minder kracht voor je rug, wat vaak de zwakke schakel is bij het squatten. Veel lifters die voor het eerst squatten met schoenen met een verhoogde hak, zetten daarom ook meteen PR’s.

Omdat de squat zo ook meer aankomt op alleen de benen, kun je ook effectiever je benen trainen. Dit is dus ook gunstig voor bodybuilders die meer nadruk willen leggen op de beenspieren.

Hakverhoging powerlifting schoen
De ingebouwde hakverhoging van een gewichthefschoen.

Schoenen met een verhoogde hak worden in het algemeen ‘gewichthefschoenen’ genoemd. Deze schoenen zijn namelijk ook de beste keuze bij Olympisch gewichtheffen, en gewichtheffers gebruiken deze schoenen ook voor het uitvoeren van squats.

De meeste powerlifters hebben voorkeur voor een zo groot mogelijke hakverhoging. Hoe groter de hak, hoe beter je rechtop kunt blijven bij de squat. Als rechtop blijven en diepte halen voor jou geen probleem is, kan een minder grote hakverhoging ook de juiste keuze zijn. Ook is dit soms de voorkeur bij lifters die een ‘low bar squat’ uitvoeren.

Je kunt hier alle schoenen bekijken die optimaal zijn bij het uitvoeren van squats.

Bankdrukken

Ook bij het bankdrukken zijn schoenen met een hakverhoging de beste keuze. Voor de optimale techniek bij bankdrukken plaats je je voeten namelijk zo ver mogelijk naar achteren voor meer stabiliteit.

Ook zorgt deze plaatsing ervoor dat je beter in je ‘arch’ blijft. Een arch is een holle rug, ofwel een ‘boog’ of een ‘brug’. Door de ‘arch’ komen je borstspieren in een gunstigere houding te liggen om kracht te zetten, en hoeft de stang ook minder ver te zakken om je borst aan te raken. Zo kun je meer gewicht verplaatsen.

Waarom zijn gewichthefschoenen met een hakverhoging dan gunstig voor het bankdrukken? Omdat de hakverhoging ervoor zorgt dat je je voeten verder naar achteren kunt plaatsen, en hierbij met de gehele schoen nog plat en stevig op de grond kunt blijven staan.

Volgens de wedstrijdregels van powerlifting moeten je schoenen ook tijdens de gehele uitvoering van de lift plat op de grond blijven staan.

Deadlift

Bij de deadlift wil je juist géén hakverhoging, en daarnaast ook nog een zo plat mogelijke zool. Elke millimeter die je schoenen toevoegen, is namelijk een extra millimeter afstand waarover je de stang moet optillen. Dat maakt de oefening zwaarder.

Wat wel gunstig is bij deadlifts, is een schoen met een zo goed mogelijke grip op de ondergrond.

Bij alle powerlifts

Verder zijn er nog eigenschappen die gunstig zijn bij alle drie de powerlifts.

Ten eerste is het gunstig als de schoen hard is, en geen demping heeft. Bij zachte schoenen met demping gaat er namelijk kracht verloren. Bij harde, onsamendrukbare schoenen, is de krachtoverdracht optimaal.

Ten tweede is een stevige, stabiele schoen altijd beter. Bij meer stabiliteit kun je namelijk meer kracht zetten. Voor verbeterde stabiliteit zitten goede powerlifting schoenen strak om de voet en zijn deze gemaakt van stevige materialen. Veel goede schoenen hebben ook een op te spannen band om de schoen stevig aan je voet te zetten.

Wat zijn de beste powerlifting schoenen (dames/heren)?

Hou je rekening met de bovengenoemde eigenschappen, dan zijn er een aantal schoenen die op dit moment duidelijk de beste keuze zijn voor powerlifting.

Beste powerlifting schoenen voor squats & bankdrukken: Reebok Legacy Lifter 2

De Reebok Legacy Lifter 2 zijn op dit moment de beste schoenen die je kunt kopen voor squats en bankdrukken. Deze voldoen namelijk het beste aan alle gunstige eigenschappen voor deze oefeningen.

Zo heeft deze schoen een hakverhoging van 22 millimeter. Daarmee heeft deze de grootste hakverhoging van alle huidige gewichthefschoenen. Hierdoor kun je bij het squatten gemakkelijk op diepte komen, en goed een rechte rug houden.

De hak is uitgevoerd in TPU, een hard materiaal, dat zorgt voor een goede krachtoverdracht. Ook loopt het materiaal van deze hak nog verder omhoog, waardoor je hiel in een soort ‘kom’ komt te liggen. Dat verbetert de zijwaartse stabiliteit van de schoen.

De schoen is grotendeels uitgevoerd in lagen synthetisch leer, een stevig materiaal. Rondom de hiel zit nog een verstevigende band van hard kunststof, het zogenaamde ‘ExoFrame’. Met deze materialen is de algehele stevigheid van de schoen erg goed. Met de op te spannen band, kun je de schoen met daarnaast erg stevig vastzetten aan je voet.

De rubberen zool van de schoen heeft een speciaal grippatroon, en is daarnaast volledig plat. Daardoor heeft deze een groot contactoppervlak, en een optimale hoeveelheid grip.

Kortom heeft deze schoen alle optimale eigenschappen voor gebruik bij squats en bankdrukken.

Wil je meer informatie over deze schoen? Lees dan hier het volledige artikel.

Deze schoen bestellen? Dat kan op Amazon.nl (heren)/(dames) en Reebok.nl (heren)/(dames). De adviesprijs is €180, maar deze schoen zijn vaak voor minder verkrijgbaar.

Alternatief: beste prijs-kwaliteit powerlifting schoenen: Adidas Powerlift 5

Wil je het grootste gedeelte van dezelfde voordelen, maar minder uitgeven? Dan is de Adidas Powerlift 5 onze aanrader.

Deze schoen heeft een hakverhoging van 16 mm, een zeer stevige constructie, een op te spannen band, en een platte zool met een goede hoeveelheid grip.

Je kunt hier het volledige artikel over deze schoenen lezen. De adviesprijs van deze schoenen is €110, maar vaak voor minder te vinden op Amazon.nl, Bol.com, of Adidas.nl (unisex).

Beste powerlifting schoenen voor deadlifts: Otomix Stingray

De Otomix Stingray zijn volledig platte schoenen, met een zeer dunne zool. Zo sta je zo dicht mogelijk op de grond, en hoef je de halter dus geen enkele onnodige millimeter extra op te tillen.

De rubberen zool van de schoen is volledig plat uitgevoerd, en zorgt voor veel grip. Zo kun je er ook bij sumo deadlifts met een wijde stand er zeker van zijn dat je stevig staat.

Dit zijn high-top schoenen, en hebben 8 vetergaten voor de veters. Zo kun je de schoen goed stevig vastzetten aan je voet. Veel lifters vinden de hoge vetergaten ook een voordeel, zodat de schoen ook nog stevig vast zit bij je enkel.

Deze schoenen zijn erg stevig, en hebben ook een lange levensduur. Een gebruiker van deze schoenen liet me laatst weten deze schoenen al 30 jaar lang in de sportschool gebruikt te hebben voordat deze aan vervangen toe waren – Otomix verkoopt exact deze schoenen al sinds 1988.

Je kunt hier meer lezen over de Otomix Stingray. Deze schoenen zijn te bestellen op Amazon.de, en hier beschikbaar in 14 verschillende kleuruitvoeringen. Elke uitvoering is beschikbaar vanaf maat 36 tot en met 49, en daarmee dus geschikt voor zowel dames als heren.

Meer powerlifting schoenen

Hoewel dit onze favoriete opties zijn van dit moment, zijn er nog veel meer keuzes. Bekijk eens het volledig aanbod aan gewichthefschoenen. Mogelijk valt je voorkeur op een van de andere opties.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van de beste powerlifting schoenen voor jou? Of powerlifting schoenen gekocht en wil je je ervaring delen? Laat het dan weten door hieronder een reactie achter te laten!

Plaats een reactie