Welke CrossFit schoenen voor welke WOD?

Er zijn meerdere schoenen te koop die specifiek gemaakt zijn voor CrossFit. Maar omdat CrossFit uit zoveel verschillende oefeningen, WOD’s, en benchmark workouts bestaat, is er niet één schoen die altijd de beste optie is.

Alle beschikbare CrossFit schoenen zou je op kunnen delen in drie verschillende categoriëen:

  1. Platte schoenen (flexibel maar stevig), zoals de Nano 7 en de Nike Metcon 3.
  2. Hybride schoenen; schoenen met hakverhoging die nog flexibel zijn. Bijvoorbeeld de Lifter 2.0 en Fastlift 315/335.
  3. Stevige schoenen met hakverhoging; gewichthefschoenen (olympic weightlifting shoes). Deze zijn erg stevig en stabiel uitgevoerd, maar doorom ook weinig flexibel. Dit maakt ze optimaal voor gewichthefoefeningen, maar weinig geschikt voor dynamische oefeningen. Hier heb je van het merk Reebok CrossFit de Lifter plus 2.0, en zou je ook voor elke andere gewichthefschoen kunnen kiezen (zie de categorie Olympisch gewichtheffen).

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom gewichthefschoenen een hakverhoging gebruiken. Lees daarvoor dit artikel. Gewichthefschoenen (categorie 3) zijn naast de gewichthefoefeningen snatch en clean and jerk ook optimaal voor alle squatvarianten en thrusters.

Welke schoen voor welke WOD?

Omdat de WOD (Workout Of the Day) elke dag anders is, kun je hiervoor dit principe aanhouden:

  • Run als onderdeel? Kies voor platte schoenen.
  • Geen gewichthefoefeningen (Snatch, Clean and Jerks, Squats of Thrusters): platte schoenen zijn optimaal.
  • Ongeveer 50/50 mix van gewichthefoefeningen (Snatch, Clean and Jerks, Squats of thrusters) met dynamische oefeningen (box jumps, burpees of double unders): hybride schoenen zijn optimaal.
  • Alleen maar gewichthefoefeningen (Snatch, Clean and Squats of Thrusters): stevige schoenen met hakverhoging zijn optimaal.

Los daarvan is nog op te merken dat platte schoenen optimaal zijn voor deadlifts. Heb je echter een mix van deadlifts met gewichthefoefeningen, kies dan toch voor schoenen met hakverhoging; het voordeel van de hak bij gewichthefoefeningen is groter dan het nadeel hiervan bij deadlifts.

Bij oefeningen zoals pull-ups, push-ups, sit-ups, wall balls en kettlebell swings, zal de soort CrossFit schoenen die je draagt weinig verschil maken. Baseer in dat geval je keuze op alle overige oefeningen die er in je WOD zitten.

Welke Crossfit schoenen voor de Benchmark Workouts?

Workouts die wel vaststaan zijn de zogenaamde Benchmark Workouts ofwel the girls. Voor een overzicht wat deze workouts inhouden, zie dit plaatje. Zie onderstaande tabel voor ons het advies van de optimale schoenen hierbij:

1. Platte schoenen: Annie, Nicole, Eva, Helen, Kelly, Karen, Diane, Nancy
2. Hybride schoenen:
3. Stevige schoenen met hakverhoging: Barbara, Chelsea, Mary, Cindy, Angie, Amanda, Jackie, Fran, Elizabeth, Lynne, Isabel, Linda, Grace

Toevallig zitten er bij de benchmark workouts geen workouts waarbij hybride schoenen optimaal zijn. Toch komen workouts waarvoor hybride schoenen optimaal zijn vaak voor als WOD. Hier twee recente voorbeelden: voorbeeld 1, voorbeeld 2.

Send this to a friend