Beste squat schoenen? De beste opties van nu!

Op zoek naar de beste schoenen voor squats? In dit artikel lees je wat de gunstige eigenschappen zijn voor squatschoenen, en noemen we vervolgens de 4 beste schoenen voor squats die je op dit moment kunt kopen.

Wij houden al sinds 2014 gedetailleerde informatie bij over alle gewichthefschoenen die verkrijgbaar zijn in Nederland, dus kunnen je goed adviseren. Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag, of zoek je gericht advies? Laat het weten dan weten in een reactie!

Squat schoenen: wat zijn de belangrijke eigenschappen?

Voor bijna iedereen is een schoen met verhoogde hak gunstig. De hakverhoging zorgt er namelijk voor dat je je knieën verder naar voren kunt bewegen. Dat stelt je in staat om dieper te squatten, en hierbij ook je rug rechter kunt houden.

Dit zorgt ervoor dat het squatten minder kracht kost voor je rug, wat vaak de zwakke schakel is bij squats. Met schoenen met een hakverhoging komt de squat dus meer aan op de beenspieren. Zo kun je deze met schoenen met een hakverhoging dus ook effectiever trainen.

Hoe groter de hakverhoging, hoe beter je rechtop kunt blijven met het uitvoeren van de squat. Alleen als rechtop blijven en diepte halen voor jou geen probleem is, kan een minder grote hakverhoging ook de juiste keuze zijn. Ook bij squats met een (zeer) wijde stand is er minder noodzaak voor een hakverhoging.

Naast een verhoogde hak, is het gunstig als de schoen hard is, en geen demping heeft. Bij zachte schoenen met demping gaat er namelijk kracht verloren. Bij harde, onsamendrukbare schoenen, is de krachtoverdracht optimaal.

Ook is een stevige, stabiele schoen altijd beter. Bij meer stabiliteit kun je namelijk meer kracht zetten. Voor verbeterde stabiliteit zitten goede squatschoenen strak om de voet, en zijn deze gemaakt van stevige materialen. Veel goede schoenen hebben ook een op te spannen band om de schoen nog steviger vast te zetten aan je voet.

Hou je rekening met deze eigenschappen, dan zijn er een aantal schoenen beschikbaar die op dit moment duidelijk de beste keuze zijn voor squats.

De beste squat schoenen: Reebok Legacy Lifter 2

De Reebok Legacy Lifter 2 zijn op dit moment de beste schoenen die je kunt kopen voor squats. Deze voldoen namelijk het beste aan alle gunstige eigenschappen voor deze oefening.

Zo heeft deze schoen een hakverhoging van 22 millimeter. Daarmee heeft deze de grootste hakverhoging die je kunt vinden bij gewichthefschoenen. Hierdoor kun je bij het squatten gemakkelijk op diepte komen, en goed een rechte rug houden.

De hak is uitgevoerd in TPU, een hard materiaal, dat zorgt voor een goede krachtoverdracht. Ook loopt het materiaal van deze hak nog verder omhoog, waardoor je hiel in een soort ‘kom’ komt te liggen. Dat verbetert de zijwaartse stabiliteit van de schoen.

De Legacy Lifter 2 is grotendeels uitgevoerd in lagen synthetisch leer, een stevig materiaal. Rondom de hiel zit nog een verstevigende band van hard kunststof, het zogenaamde ‘ExoFrame’. Met deze materialen is de algehele stevigheid van de schoen erg goed. Met de op te spannen band, kun je de schoen met daarnaast erg stevig vastzetten aan je voet.

De rubberen zool van de schoen heeft een speciaal grippatroon, en is daarnaast volledig plat. Daardoor heeft deze een groot contactoppervlak, en een optimale hoeveelheid grip.

Kortom heeft deze schoen alle optimale eigenschappen voor gebruik bij squats en bankdrukken.

Wil je meer informatie over deze schoen? Lees dan hier het volledige artikel.

Deze schoen bestellen? Dat kan op Amazon.nl (heren)/(dames) en Reebok.nl (heren)/(dames). De adviesprijs is €180, maar deze schoen zijn vaak voor minder verkrijgbaar.

Adidas Adipower 3: goede schoenen voor squats

De Adidas Adipower 3 is de nieuwste high-end gewichthefschoen van Adidas. Ook deze schoen heeft een TPU hakverhoging van 22 mm, en daarmee dus dezelfde grote hakverhoging als de voorgenoemde Legacy Lifter 2.

Hoewel de Adipower 3 ook een stevige schoen is, is het bovenwerk van de schoen lichter en minder stijf dan die van de Legacy Lifter 2. Hoewel dat gunstig is bij Olympisch gewichtheffen, waarbij je de voeten snel wil bewegen, is een zwaardere en stijvere schoen gunstiger bij squats.

Verder beschikt deze schoen ook over een op te spannen band, waardoor je de schoen zeer stevig vast kunt zetten aan je voeten.

Met de volledig platte rubberen zool, heeft deze schoen een zeer goede grip. Ook zit er in deze schoen nagenoeg geen demping, waardoor je een optimale krachtoverdracht hebt.

Kortom is de Adidas Adipower 3 ook een goede keuze, maar net iets minder gunstig dan de Reebok Legacy Lifter 2 door het flexibelere bovenwerk.

Een ander nadeel van deze schoen, is dat deze duurder is dan de Legacy Lifter. De adviesprijs van deze schoen is namelijk €220, en daarmee €40 duurder dan de Legacy Lifter 2. Wel is deze schoen vaak voor minder te vinden. Je kunt hier alle huidige prijzen van de Adipower 3 vergelijken.

Deze schoen is unisex, en dus zowel geschikt voor dames als heren. Je kunt kiezen uit drie verschillende kleuren, namelijk zwart, wit, en lichtgroen. Alle kleuruitvoeringen zijn beschikbaar in maat 35.5 tot en met 51⅓. De schoen valt enigszins smal, dus met brede voeten is de Legacy Lifter 2 een betere keuze.

Beste prijs-kwaliteit squat schoenen: Adidas Powerlift 5

Ook de Adidas Powerlift 5 heeft veel gunstige eigenschappen voor bij het squatten. Door de flink lagere prijs is dit een populaire keuze, en biedt deze schoen de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Deze schoen heeft een hakverhoging van 16 millimeter. Zo helpt deze schoen je dieper squatten, en blijft je rug rechter bij het uitvoeren van de squat. Hoewel deze hakverhoging gunstig is, is de 22 hakverhoging van de voorgenoemde schoenen voor de meeste squatters gunstiger.

Ook is het materiaal van de hak minder hard. De hak van de Powerlift 5 bestaat namelijk uit EVA, een stevige foam van hoge dichtheid. Toch is dit materiaal enigszins samendrukbaar, en daarom minder gunstig dan het harde TPU van de Reebok Legacy Lifter en Adidas Adipower 3.

De schoen is stevig en stijf, en door de op te spannen band goed aan je voeten vast te zetten. Zo sta je in deze schoenen erg stabiel.

Kortom heeft deze schoen alle belangrijke eigenschappen van een goede squatschoen, en maakt de lage prijs van deze schoenen dit een voordelige keuze.

De adviesprijs van deze schoenen is €110, maar op het moment van schrijven is deze schoen voor zo’n €90 verkrijgbaar. Je kunt hier alle huidige prijzen vergelijken.

Je kunt deze schoen bestellen in 5 verschillende kleuren, namelijk in het zwart, wit, lichtgroen, en rood, en blauw/rood. Deze schoenen zijn unisex, dus geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Elke uitvoering van deze schoen is beschikbaar in maat 36 tot en met 51⅓.

Beste platte squat schoenen: Otomix Stingray

Haal je met gemak diepte in de squats zonder hakverhoging, en heb je daarom voorkeur voor een platte schoen? Dan is mijn aanrader de Otomix Stingray.

Deze schoenen hebben namelijk een aantal belangrijke voordelen die ook van belang zijn als je geen hakverhoging nodig hebt.

Zo zorgt de platte rubberen zool van deze schoen voor erg veel grip. Zeker als je een wijde stand hebt bij het squatten is dat belangrijk om te zorgen dat je stevig op het platform staat.

Door de dunne en onsamendrukbare zool, is de krachtoverdracht bij deze schoen ook erg goed.

Dit Otomix Stingray zijn high-top schoenen, en hebben 8 vetergaten voor de veters. Zo kun je de schoen goed stevig vastzetten aan je voet. Bij het uitvoeren van squats kun je de bovenste twee vetergaten beter niet gebruiken. Als je deze ook vastzet, limiteer je namelijk de enkelmobiliteit.

Wel vinden veel lifters het fijn om de schoen ook met de bovenste twee vetergaten vast te zetten bij het deadliften, waar deze schoenen ook zeer geschikt voor zijn.

Deze schoenen zijn erg stevig, en hebben ook een lange levensduur. Een gebruiker van deze schoenen liet me laatst weten deze schoenen al 30 jaar lang in de sportschool gebruikt te hebben voordat deze aan vervangen toe waren – Otomix verkoopt exact deze schoenen al sinds 1988.

Je kunt hier meer lezen over de Otomix Stingray. Deze schoenen zijn te bestellen op Amazon.de, en hier beschikbaar in 14 verschillende kleuruitvoeringen. Elke uitvoering is beschikbaar vanaf maat 36 tot en met 49, en daarmee dus geschikt voor zowel dames als heren.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van de beste powerlifting schoenen voor jou? Of powerlifting schoenen gekocht en wil je je ervaring delen? Laat het dan weten door hieronder een reactie achter te laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend