Waarom gewichthefschoenen?

Bijna elke sport heeft wel speciale schoenen die zorgen voor een betere prestatie. Gewichtheffen dus ook.

Gewichthefschoenen geven je voordeel bij gewichtheffen en andere krachtoefeningen om twee verschillende redenen:

1 – De verhoogde hak van de gewichthefschoen brengt je lichaam in een betere positie om onder andere de squat, snatch, clean and jerk, en bench press technisch goed uit te voeren.

De verhoogde hak zorgt ervoor dat je je knieën verder naar voren kan brengen. Bij een squat betekent dit, dat, afhankelijk van je bouw (verhouding tussen je ledematen) en mate van flexibiliteit, de gewichthefschoenen ervoor kunnen zorgen dat je diep genoeg kunt squatten. Als je zonder gewichthefschoenen al diep genoeg kunt squatten, zal squatten met gewichthefschoenen ervoor zorgen dat je bij dezelfde diepte verticaler blijft met je romp. Dit zorgt voor minder belasting op de onderrug, waardoor er zwaardere gewichten verplaatst kunnen worden, voornamelijk als de onderrug een zwak punt is. Je hebt met gewichthefschoenen dus minder kracht nodig om dezelfde gewichten te verplaatsen.

Bij de olympische gewichthefoefeningen snatch (trekken) en clean and jerk (stoten), zorgt ditzelfde mechanisme ervoor dat je de gewichten in een lagere positie kunt ‘vangen’ voordat je ermee opstaat.

Bij het bankdrukken zorgt de verhoogde hak van de gewichthefschoen ervoor dat je beter kan archen (de rug holtrekken), terwijl je met je voet nog steeds volledig contact maakt met de vloer.

2 – Je kan meer kracht uitoefenen op de gewichten, wat voor een effectievere training en verbeterde prestatie zorgt.

Dit valt verder onder te verdelen onder twee verschillende  redenen:

2.1          Je kan meer spierkracht leveren bij verbeterde stabiliteit

Onderzoek wijst uit dat je spieren meer kracht kan leveren in een stabiele toestand (bron).
Goede gewichthefschoenen zijn zeer stabiel. De hak van de gewichthefschoenen worden gemaakt van materiaal dat niet tot nauwlijks vervormd onder een zware belasting, zoals hout of harde plastics, waardoor de schoen niet meegeeft in neerwaartse richting. De schoenen zijn vaak van stevig materiaal en hebben ook een band die strak aan te trekken is, zodat de schoen stevig om de voet zit. Dit zorgt voornamelijk voor betere zijwaartse stabiliteit.

De rubberen anti-slipzool van gewichthefschoenen is vaak zo ontworpen dat deze over de volledige oppervalkte contact maakt met de vloer.

2.2          Er gaat minder kracht verloren

Omdat de hak en zool van de gewichthefschoen nauwelijks samendrukbaar zijn, zorgen gewichthefschoenen voor een betere overdracht van kracht. Dit in tegenstelling tot blijvoorbeeld hardloopschoenen en de meeste sneakers, die met opzet een samendrukbare zool hebben als demping, zodat krachten opgevangen worden.

Conclusie

Genoeg reden om te kiezen voor speciale schoenen bij het gewichtheffen en andere krachtoefeningen. Dit betekent echter niet dat iedereen meteen meer gewicht kan gebruiken bij het dragen van gewichthefschoenen; het zal bij de meesten even duren om te wennen aan de nieuwe uitvoering van de oefeningen, om er later je voordeel mee te kunnen doen.

Vind de juiste gewichthefschoen…