Nike Metcon 2 CrossFit schoenen

Inleiding

De Nike Metcon 2 zijn de CrossFit-gerichte schoenen van Nike, en beschikbaar sinds januari 2016. De Metcon’s zijn platte lifting schoenen, die daarnaast flexibel genoeg zijn voor dynamische oefeningen. De schoenen zijn beschikbaar in meer dan 10 verschillende kleuren.

nike-crossfit-schoenen

Let op: niet meer als nieuw beschikbaar. Bekijk de nieuwste versie: de Nike Metcon 8!

Gebruik

De Nike Metcon zijn ontworpen voor CrossFit. Nike heeft alleen geen deal gesloten met het bedrijf CrossFit (Reebok wel), en mag daarom de term ‘CrossFit’ niet gebruiken in de naam van de schoen, en van de marketing daarvan.

Deze schoen heeft geen echte hakverhoging (0,4cm hoogteverschil tussen hak en teen), en geen op te spannen band zoals de meeste gewichthefschoenen. Deze schoen is dus niet gericht op het uitvoeren van de gewichthefoefeningen snatch, clean&jerk. Wel is de schoen flexibel, en heeft deze een goede grip. Dit maakt het een zeer geschikte schoen voor krachtoefeningen zoals deadlifts, en daarnaast voor dynamische oefeningen zoals box jumps.

Specificaties

Algehele bouw schoen

De hele schoen is voornamelijk uitgevoerd in synthetisch leer. Aan de bovenkant van de neus van de schoen zit mesh (geweven gaas). Aan beide zijkanten, en in de tong van de schoen zitten daarnaast ventilatiegaten. De schoen ventileert hierdoor goed. 

Het materiaal van de schoen is dun uitgevoerd, om de schoen flexibel en licht te houden. De schoen weegt ongeveer 330 gram bij maat 43. Voor stevigheid en stabiliteit wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘Nike Flywire‘; stevige draden die door de stof van de schoen lopen, en voor stevigheid zorgen (video met uitleg).

De lip is uitgevoerd in een combinatie van synthetish leer, met daarin ventilatiegaten, en mesh. Daarnaast zit er in de lip een lus waar de veters doorheen kunnen, zodat deze tijdens het trainnen goed op z’n plaats blijft.

Net als de grootste concurrent van deze schoen, de Nano 5, heeft de Metcon aan de binnenkant van de schoen een grippatroon. Dit zorgt ervoor dat de schoenen je meer grip geven op het touw bij rope climbs, een onderdeel dat soms voorkomt bij CrossFit WOD’s.

Speciaal aan het ontwerp van de Metcon 2, is de TPU (plastic) rand in de hiel van de schoen. In het bovenstaande plaatje van de zwarte uitvoering, is dit de gele rand. Dit is speciaal ontworpen voor de CrossFit oefening Handstand Push-up, een push-up waarbij je je in een handstand met de hielen tegen de muur je opdrukt. Door deze rand heb je bij deze oefeningen minder weerstand tussen de schoenen en de muur dan bij schoenen met rubberen zolen. De enige andere schoen die dit ook in het ontwerp heeft, is de Reebok Speed TR.

Net als de meeste Crossfit schoenen, maakt ook de Metcon 2 gebruik van platte veters. Platte veters raken minder snel los dan ronde veters, en daarom een klein voordeel.

Een verbetering is de nieuwe binnenzool; deze binnenzool is een stuk steviger, en minder samendrukbaar. Dit maakt deze schoen meer geschikt voor zware lifts, omdat er minder kracht verloren gaat.

De rubberen buitenzool is in het midden stevig uitgevoerd voor goede krachtoverdracht bij zware lifts, en aan de voorkant is minder stevig, maar flexibeler, uitgevoerd om dynamische oefeningen zoals boxjumps mogelijk te maken. De zool heeft een goed grippatroon aan de onderkant, en zorgt daarmee voor een stevige grip op het gewichthefplatform.

Kleur en Design

Qua design lijkt de Metcon 2 erg op de oorspronkelijke Metcon. Er zijn een paar kleine verschillen. Het grootste verschil met de voorgaande uitvoering, is dat er bij de nieuwe schoenen er een dikkere ‘padding’ in zit aan de achterkant van de hiel, en er geen lus meer zit bij de hiel om de schoen aan te trekken.
De Nike Metcon 2 zijn in tientallen verschillende kleuren beschikbaar. In Nederland zijn voornamelijk de zwarte, rode, en groene versie goed beschikbaar.

Pasvorm

De Nike Metcon 2 valt qua maatvoering true size, je kunt dus gewoon dezelfde maat bestellen als die je bij anders sportschoenen hebt. Je kunt daarnaast gebruik maken van deze maattabel van Nike. Als je je voet opmeet, en vergelijkt met die tabel, vind je de juiste maat. Qua wijdte valt de schoen normaal uit; dus ook met redelijk brede voeten pas je nog goed in deze schoenen.

Conclusie

De Nike Metcon zijn een goede keuze voor CrossFit WOD’s met een combinatie aan krachtoefeningen en dynamische oefeningen. De schoen is uitgevoerd als compromis tussen stevigheid en flexibiliteit. Als je een schoen zoekt voor gewichthefoefeningen kan je beter een schoen kiezen met een hakverhoging, en waarbij de nadruk ligt op stevigheid en stabiliteit. Wat betreft Nike, kun je dan kiezen voor de Nike Romaleos 2.

Metcon 2 Nike CrossFit schoenen kopen

De Nike Metcon 2’s zijn in Nederland te koop via de officiële site van Nike, voor €135. Bepaalde kleuruitvoeringen zijn op dit moment in de aanbieding, en met ruim 40 euro korting te koop. Bestellingen bij Nike worden vanaf een bedrag van 50 euro gratis verzonden. Bestellingen op de officiële Nike website kunnen tot 60 dagen na levering gratis worden geretourneerd.

Ook is het op Nike.com mogelijk de schoen qua kleur volledig te personaliseren, met Nike iD. De prijs is dan wel een stuk hoger; je betaalt dan €175.

Bestellen op Nike.com/nl (€135,00)

Vragen of opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over dit product? Stel ze onderaan deze pagina bij ‘Geef een reactie!

 

Specificaties

  • Uitgebracht in: 2016
  • Beschikbare kleuren: 10+ verschillende kleuren
  • Hoogte hak: 0,4 cm
  • Optimaal voor: CrossFit
  • Pasvorm (lengte): True size
  • Pasvorm (wijdte): Normaal
  • Prijs: €94,49 – €135,00

Nike.com/nl (€135,00)

Gallerij

Plaats een reactie

Send this to a friend