Nike FS lite Trainer 4

De Nike FS Lite Trainer 4 zijn allround fitnessschoenen van Nike. Je kunt met deze schoen fitness/krachttraining doen, maar ook is cardio/conditietraining en plyometrics. Deze schoen valt op deze site onder de categorie “fitness schoen” omdat deze comfortabel en multifunctioneel is, maar voor geen enkele discipline optimaal qua prestatievermogen.

Vind je draagcomfort belangrijk, en bestaat je fitnesstraining uit een mix van (lichte) krachttraining, cardio, en plyometrics, dan heb je kun je al je trainingen uitvoeren met de Nike FS Lite Trainer 4. Ook bij veel CrossFit WOD’s zal de Lite Trainer dus geschikt zijn.

Specificaties

De Nike FS Lite Trainer 4 is, zoals de naam suggereert, lichtgewicht. De schoen is uitgevoerd in relatief dun mesh materiaal, wat ervoor zorgt dat de schoen goed ventileerd, wat gunstig is bij intensieve workouts. Tussen de lagen mesh ligt het ‘Nike Flywire’ systeem. Dit zijn draden die vanaf de zool door de stof van de schoen lopen, en aan de bovenkant als vetergaten fungeren. Dit systeem zorgt ervoor dat ook lichgewicht schoenen nog stevig vast blijven zitten aan de voet.

De zool is relatief dik en zorgt voor een comfortabele demping. Dit is gunstig bij cardio en plyometrics, maar niet optimaal voor het uitvoeren van zware lifts. Door de demping is de krachtoverdracht minder efficiënt, en sta je minder stabiel. Ook zorgt een dikke zool voor een grotere range of motion bij oefeningen die beginnen op de grond, zoals de deadlift en power clean. Train je in de sportschool echter veel met apparaten en dumbbells, dan is dit nauwelijks een nadeel.

De zool van deze schoen maakt gebruik van een driehoekig grippatroon, dat zorgt voor veel grip. Dit grippatroon loopt ook omhoog aan de zijkant van de schoen omhoog, bij de voetholte. Doe je aan CrossFit, en zitten er rope-climbs in je WOD, dan helpt het grippatroon op deze plek voor extra grip op het touw.

De schoen maakt gebruik van een dun uitgevoerde synthetische lip, en platte veters. Het voordeel van platte veters is dat deze minder snel losraken. Een klein minpunt bij deze schoen is dat er geen lus in de lip van de schoen zitten, waar je de veters doorheen kunt strikken. Hierdoor zit de lip iets minder stevig op zijn plek.

In veel opzichten is deze schoen vergelijkbaar met de Nike Free Train versatility, een ander model fitnessschoen van Nike. De grootste verschillen zijn dat de FS Lite Trainer lichter is, en minder voering heeft. Daarnaast heeft de Nike Train versatility wel een lus in de tong van de schoen, en een lus aan de achterkant die je kan helpen bij het aantrekken van de schoen.

De Nike FS Lite Trainer 4 is op dit moment beschikbaar in drie verschillende kleuruitvoeringen: volledig zwart met zilveren ‘swoosh’ symbool, grijs/zwart met geel logo, en blauw/zwart met wit Nike logo.

Pasvorm

Deze schoen is vrij nieuw, dus er is nog weinig bekend over hoe deze bij de gemiddelde gebruiker vallen. Wel zit er bij Nike in pasvorm meestal weinig verschil in pasvorm tussen verschillende schoenen. Heb je andere Nike schoenen die goed zitten, dan kun je het beste kiezen voor dezelfde maat. Verder kun je gebruik maken van de Nike Maattabel. Door je voeten op te meten en te vergelijken met de tabel, vindt bijna iedereen de juiste maat. Koop je toch een maat die niet perfect past, dan is dat geen ramp; op de officiële site van Nike kun je tot 60 dagen na levering gratis retourneren.

Conclusie

Doe je voornamelijk fitnesstraining die bestaat uit lichte krachtoefeningen, plyometrics, en cardio, dan is de Nike FS Lite Trainer 4 een prima optie, al helemaal als je op zoek bent naar een lichte, minimalistische schoen.

Zoek je echter schoenen voor de beste prestatie voor zware krachttraining, dan zijn er betere opties. Zo is bijvoorbeeld de Nike Romaleos 2 de stevigste gewichthefschoen, en optimaal voor veel zware krachtoefeningen zoals de snatch en clean&jerk, squats en overhead press. Bij CrossFit is verder de Nike Metcon 2 de favoriet van de meeste sporters. Dit is een schoen die veel stevigheid biedt en een relatief dunne zool heeft, waardoor deze bij oefeningen zoals de deadlift een erg goede keuze is.

Nike FS Lite Trainer 4 kopen

De Nike FS lite Trainer 4 is in Nederland betrouwbaar te koop via de officiële site van Nike. De Nike FS Lite Trainer 4 kost op dit moment €80, en wordt gratis verzonden. Bestellingen op de officiële website van Nike kunnen tot 60 dagen na levering gratis worden geretourneerd.

Bestellen op Nike.com/nl (€80,00)

Vragen of opmerkingen?

Vragen of opmerkingen over dit product? Stel ze onderaan deze pagina bij ‘Geef een reactie’! Heb je zelf ervaring met deze schoenen? Laat ons weten hoe ze bevallen door hieronder een review te plaatsen!

Plaats een reactie

Send this to a friend